Lär dig mudda och bandkanta – utan bandkantare!

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med babybodys) som låter något i stil med:
“Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!”
Här kommer ett avslöjande; jag kantar alltid utan bandkantare! I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare).

När jag började sy hade jag ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare… “Friskt vågat är hälften vunnet”, är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att jag muddade när jag egentligen bandkantade osv…

Men man lär sig! Med övning kommer färdighet, så är det ju… (Med övning och massa svärande, hehe!)

Muddning!

Muddar gör man ju en del när man syr allt möjligt. I benslut och midja på byxor till exempel (som jag visar i min muddbyxetutorial). Här tänker jag visa muddning på en halslinning på en tröja, för det är oftast lite trixigare. Jag börjar med att sy ihop alla axelsömmar på tröjan så jag får ett hål för huvudet.

Sedan mäter jag omkretsen på ett ungefär. Man behöver inte ha ett exakt mått, men mudden måste vara mindre. Man brukar säga att ungefär 75-80% av sträckan som ska muddas är lagom, men den ska ändå kunna sträckas så att den kan gå över huvudet på sonen som ska få tröjan. Så huvudomfånget är det absolut minsta måttet på mudden i utsträckt läge.

Så jag sträcker ut min muddremsa ordentligt (jag skär min mudd i ca 4,5 cm breda remsor för muddar och kantband) och mäter ut ca 26,5cm, släpper den så den drar ihop sig, viker den dubbel och klipper. Jag syr ihop ändarna med en raksöm från avigan, ca 3mm in från kanten. Här kan du för övrigt sy med raksöm utan att den riskerar att spricka, för du syr i längsgående riktning och tyget kommer inte att sträckas ut åt det hållet.

Jag pressar isär sömmen litegrann med fingrarna och viker min mudd dubbel på längden, då blir skarven väldigt platt och fin. Sedan nålar jag fast den mot rätan i halslinningen, jämnt fördelat runtom. Jag brukar lägga skarven i en axelsöm, vanligtvis på vänster axel på en vanlig tröja och i bakre vänstra sömmen på en raglantröja. Om du vill ha någon slags märklapp är det dags att nåla fast den också så den sys med i sömmen.

Jag brukar använda en overlock-maskin, men det går bra med en vanlig symaskin också. Då är det bra om man väljer en elastisk söm, som kan stretcha med tyget utan att spricka. En bra söm som finns på de flesta symaskiner är en som ser ut såhär: __/__/__/__/ Då syr du med den raka delen av sömmen inåt och “piggarna” ut mot kanten.

Nu är mudden i sig klar, men man kan välja att sticka ner den om man vill. Igen, det är bra med en söm som stretchar lite, man vill ju inte att den ska spricka när man drar den över huvudet. Tvillingsöm brukar funka förträffligt. Vågar man sig inte på tvillingnålen brukar det funka med sicksack/tre-stegs-sicksack eller någon annan lite dekorativ söm.

Jag brukar sticka ner med tvillingnål med 4mm bredd. Man trär trådarna likadant, med några undantag. Trådarna ska hasplas av åt motsatta håll (min vanliga rulle rullas av medurs och på extrarullen ska det rullas av moturs). På min maskin (en Husqvarna Opal 650) så finns det separata trådbrickor, så trådarna ska mellan varsin. Och precis innan nålen ska bara den första tråden in i kroken, andra löper utanför.

Ställ in maskinen på raksöm, hög trådspänning (mellan 8 och 9 på min) och långa stygn (ca 4-4,5). En tumregel vad gäller stygnslängden när man syr med tvillingnål, är att stygnen ska vara minst lika långa som bredden på nålen.

Kolla försiktigt hur nålarna står, så de inte slår i stygnplattan, då går nålen garanterat av nämligen. På vissa maskiner är raksömmen som standard inställd i vänster- eller högerläge. Då kan man behöva justera stygnsbredden för att få nålen i mittläge. Provsy på en bit dubbelt tyg och kolla baksidan. Undertråden ska löpa i tydlig sicksack, det är det som gör att sömmen blir stretchig fast man syr med raksöm! Om undertråden ser mera rak ut, behöver du höja trådspänningen.

Jag brukar sy med ena nålen på mudden och andra på tyget, ELLER med båda nålarna på tyget. När man kommer till axelsömmarna brukar jag hjälpa till lite med fingrarna, så att pressarfoten liksom lyfts lite över sömmarna. Det finns ett verktyg för sådant som ser ut som en liten släde, men den orkar jag aldrig ta fram!!! 😉
Sådär, då var halsen muddad på tröjan!

Kanta utan bandkantare – så här gör du

Då har det blivit dags för kantning! Jag gillar att kanta manuellt, gillar liksom hantverket i det, att jag KAN! (Jag vet att jag är lite nördig på det viset.) Kan vara att det tar lite längre tid än om man skulle ha en bandkantare, men å andra sidan tycker jag att avsluten blir så mycket snyggare när jag gör på mitt sätt… 😊

Kanta ett ärmslut

Jag börjar precis som när jag muddar, att sy ihop ALLA sömmar. Här avviker jag från det som brukar rekommenderas generellt, men jag syr ihop alla sömmar för att få en riktigt snygg fog på slutet. Jag kantar först en ärm på en body med puffärm. 🙂

Jag mäter omkretsen och mäter upp en remsa på samma sätt som tidigare, och syr ihop ändarna med raksöm så att jag får en ring. Pressar isär sömmen lite med fingrarna, men jag viker den inte dubbel denna gång!

I stället nålar jag fast den räta mot räta precis som den är (fördela jämt och nåla fast) och syr fast den med __/__/__/-sömmen. Jag brukar använda pressarfotens ytterkant som guide, då tycker jag att jag får lagom bredd på den färdiga kantningen. Detta beror förstås på hur bred pressarfot man har, men jag vill ha den inre, raka delen av sömmen ca 1 cm in från kanten.

Sedan viker jag remsan över sömmen och ner på insidan…

…och syr fast med tvillingnålen (eller sicksack, eller trestegssicksack eller någon annan snygg dekorsöm). Sedan fäster jag  alla trådar och klipper rent. Var försiktig när du klipper rent så att du inte råkar klippa hål i tyget!!! Been there, done that, ruined the T-shirt… 😅 Klart!

Det var ju inte så svårt, eller hur?

Lite småtips; har du ett mönster som är anpassat för mudd, så kommer du att få en vääääldigt stor halsringning om du kantar i stället. Det man kan göra är att klippa ringningen mindre när man klipper ut tyget. Gör man omvänt, att man muddar ett mönster avsett att kantas, får man klippa ur ringningen lite först.

Kanta en längre sträcka med kurvor

När man kantar längre sträckor, kanske en kofta eller omlottbody, något med både inner- och ytterkurvor, är det lite bökigt att mäta, så då gör jag lite annorlunda.

Här kantar jag nederdelen på en body. Jag börjar med att bestämma var jag vill ha min skarv. Jag brukar lägga den vid vänstra sidsömmen.
Jag börjar en bit in på remsan så jag har en liten ändflärp (teknisk term 😆) som fladdrar lite. Nu ska vi sy fast remsan och nu gäller att dra i innerkurvor och skjuta på lite i ytterkurvor.

Vi börjar i en innerkurva, så vi drar tills kurvan börjar räta ut sig, då släpper vi efter mer och mer. Ju hårdare du sträcker ut mudden, desto mer kommer den att dra ihop sig, så det gäller att hitta en “sweet spot” där man får lagom sträckning på mudden, där den vare sig viker sig utåt eller inåt på det färdiga plagget. Är du osäker, dra hellre lite för hårt än att du släpper efter för mycket. I ytterkurvan ska vi inte dra ett dugg, bara låta kantbandet följa kanten på tyget.

När jag kommit runt så syr jag inte ihop riktigt hela vägen utan jag slutar lite innan och låter några cm vara och klipper en flärp igen. Jag lägger flärparna mot varandra, måttar så att jag kan sträcka ut det mot bodyn, syr ihop med en raksöm och klipper av med några mm till godo.
Pressar upp sömmen så den blir platt och fin och syr fast den sista biten också.

Nu viker jag bandet över kanten och ner på baksidan och syr fast med tvillingnålen som ovan. Nu är det bara att klippa rent och sedan är det klart!

Kortfattat:

 • I innerkurvor: dra!
 • I ytterkurvor: låt bandet följa kanten eller ev. skjut på!
 • På rakor: håll bandet något sträckt!

Kanta en öppen ringning

En sista variant på kantning idag. När man har öppna ändar! Min body har en knäppning i halsen. Då vill jag kanta lite snyggt runt ändarna förstås.

Jag mäter omkretsen på halsen och kortar av en bit på mudden, så att den inte blir för stor och viker sig utåt. Jag syr inte ihop mudden till en ring denna gång utan låter mudden sticka ut en liten bit utanför kanten. Man kan låta änden sticka ut något längre än vad jag har gjort på bilderna, så blir det inte fullt lika pilligt i nästa steg!

Jag fördelar mudden jämnt runt halsen och syr fast med stretchig söm. Sedan kommer det pilliga; jag viker upp remsan och viker in änden på mudden på baksidan. Viker ner resten av remsan, precis som vanligt och syr fast med den söm man nu önskar.

Jag är noga med att börja sy nära kanten, så att jag säkert syr fast vikningen jag gjorde, så den inte åker ut senare. Vill man vara extra noga kan man sy en raksöm precis i kanten.

Jamen då var det klart! Tröjan är muddad (jag muddade ärmarna precis som jag muddade muddbyxan i det här inlägget) och bodyn är kantad!

Sonen är mycket nöjd… 🙂
Exempel på hur det ser ut med tre-stegs-sicksack istället för tvillingsöm.

20 reaktioner på ”Lär dig mudda och bandkanta – utan bandkantare!”

 1. Är oerhört tacksam för den här beskrivningen. Har en så pass gammal symaskin att jag inte ens vet om man kan ha bandkantare till den … Men vill så gärna prova att sy body’s till den kommande bebisen. Kanske vågar testa nu.

 2. Åh, vilken himla bra guide! Just muddat min första tröja och blev jättenöjd. Vågade mig på tvillingnål vilket var intressant att trä, men lyckades på första försöket efter din guide. Hurra!

 3. Catharina Sellman

  Hej! Har precis sytt en klänning i trikå och hade lite bråttom när jag skulle göra halsringningen… Slutresultatet blev att muddkanten är lite vid och med facit i hand skulle jag ha gjort mudden till ringningen några centimeter kortare för att det skulle bli bra. Nu har jag ingen lust att sprätta upp allt och göra om det, så jag undrar om du har något tips på hur man kan få kanten att smita åt lite bättre? Trä in en tunn resårsnodd? Klänningen för övrigt blev bra så jag vill gärna fixa till kanten så bra som möjligt. Tar tacksam emot tips!

 4. Tack så jättemycket för dina tydliga beskrivningar!😊👍🏼 Jag slet mitt hår och var nära på att slänga undan bodyn jag sydde pga dålig kantning, tack vare dig har jag nu lärt mig att kanta och fler kläder ska det bli❤️

 5. Jisses vilka bra beskrivningar! Tydliga och väldigt bra med bilderna. Jag har alltid ångest för just kantning så har massa plagg som bara väntar på att kantas… Men nu jäklar =) Tack så hemskt mkt!!!

 6. Vid muddning viker du muddremsan dubbel och syr fast, det blir som en extra bit som förlänger tyget liksom. Det har du oftast i halsen på vanliga T-shirts eller i ärmslut på tjocktröjor t.ex.

  När du kantar viker du remsan om tyget och du får en prydlig avslutning som inte förlänger.

  Om du syr efter mönster brukar mönstret ofta vara anpassat efter ena eller andra metoden.
  Har du ett mönster som ska kantas i halsen, behöver du ofta klippa ur det lite om du vill mudda eftersom mudden bygger på med mera tyg. Och omvänt förstås. Det finns inga bestämda regler för när man SKA använda det ena eller det andra, utan är helt enkelt två olika metoder med olika utseende för att göra avslut i ärmar, fållar och halsringningar.

 7. Jag har också bandkantat utan bandkantare men har varit inne på att köpa en men känner mig lite inspererad till att faktiskt låta bli och köra manuellt istället. Det har blivit bättre och bättre för varje gång och snart kanske man även blir mer effektiv när det görs också…

 8. Vilken hjälte du är, sån suverän guide. Nuuu fattar jag vad jag gjort för fel. I beskrivningen till den första tröja jag sydde stod att xxx skulle var lite längre än halsringningen. ”Xxx”, ja förmodligen stod det kantband men jag sydde som mudd. Och det blev inte så bra. I beskrivning nr två stod att mudd skulle vara 80% av halsringning men det trodde jag ju inte på 🙂 Det kändes för kort och så hade jag ju inte gjort första gången… Och så blev då klart missnöjd med halsen, igen. Nu ska jag övningssy! Bara klippa till axlar/hals av nåt slasktyg och testa med både mudd och kantband. 80%, 100% säkert 😉 Och testa med olika fina sömmar som du gjort, istället för sy ihop med overlock och sen tvillingen på det. Tresteg sicksack var ju verkligen fint t.ex.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen