Sy ett par enkla muddbyxor – från mönster till plagg på nio sömmar!

Ett par muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan börja med när man är nybörjare och vill sy i trikå. Så här ritar du hyfsat enkelt upp ett eget basmönster och syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! 🙂

Idag visar jag alltså inte bara hur du syr byxorna, utan även hur du gör ditt eget mönster. När väl principen sitter kan du sedan anpassa byxorna som du vill, vare sig det är till barn eller vuxen.

Du behöver:
 • Papper att rita mönster på
 • Penna, sax (för papper), linjal, måttband
 • Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56
 • Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga)
 • Tygsax, nål som är lämplig för trikå och sytråd
 • Symaskin!

Jag använder mig av min overlockmaskin när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det du ska tänka på är att ha en nål för trikåtyger (stretch-, jersey- eller trikånål). Den har en lite rundad spets som gör att den glider ner mellan trådarna lättare, så att det inte går hål i tyget. Du behöver också ha rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans i mitten) och om du kan ställa pressarfotstrycket på din symaskin; ställ ner det lågt.

>>Vill du veta mer om nålar, trådspänning och pressarfotstryck? (länk öppnas i ny flik)

Rita eget mönster till muddbyxor

Ett exempel på hur ditt mönster kan se ut och vilka mått som ska tasTa mått

Mönstret vi ska rita upp ser ut ungefär såhär. Det blir ett byxmönster utan sömmar i sidorna. Man behöver förstås mäta lite, så plocka fram ett måttband och ta mått på:

 • Inre benlängd (hur långa behöver de vara på insidan av benet?)
 • Yttre benlängd (hur långa de behöver vara på sidan, från midjan ner till fotknölen på utsidan av benet)
 • Midjemått (mått runt midjan)
 • Lårvidd (mått runt låret där det är som bredast)
 • Eventuellt mått på ankelvidd, måttet runt fotleden. Var generösa här om ni inte vill att de ska sitta åt i benet,

En del av de här går att höfta fram, men det underlättar om man har måtten. Jag brukar ta hjälp av måttabeller när jag inte har någon att mäta på. Man kan googla dem, sömnadsmagasin brukar ha sina egna måttabeller, man kan också kika på biblioteket i sömnadsböckerna.

Börja rita

Jag tänkte rita upp ett mönster till babybyxor i storlek 56. Mina mått som jag utgår från är:

 • Inre benlängd: 18 cm
 • Yttre benlängd: 36 cm
 • Midjemått: 41-47 cm
 • Lårvidd: ca 32 cm
 • Ankelvidd: ca 20 cm

Vi börjar att rita nedifrån och upp. 20cm vidd nertill kändes bra, så jag börjar med en horisontell linje som är 20 cm.  Jag markerar även vid mitten, vid 10cm, och ritar en stödlinje i 90 graders vinkel, alltså rakt upp. Nu har vi alltså ett upp och nervänt T på pappret.

Innerbensmåttet

Här börjar det lite trixiga… Byxor behöver i regel mera vidd bak än fram, för bak sitter ju rumpan och tar plats och ännu mer så om vi pratar om blöjbarn. Nu har vi har nytta av strecket vi drog rakt upp. Jag vill att lårvidden ska vara ca 32 cm och vill fördela dessa 32cm så att mera hamnar bak än fram. Så jag mäter upp 16,5cm vinkelrätt åt ena hållet (bakåt) och 15,5cm åt andra (framåt) och drar två parallella vertikala stödlinjer. Så nu har jag tre vertikala streck, ett med 16,5cm mellanrum och ett med 15,5cm mellanrum.

Enligt tabellen är innerbensmåttet 18 cm, men vi ska ju lägga till muddar på det, så det behöver vi ta med i beräkningen. Även om vi lägger på muddar så vill vi kanske ha lite “fluff” i byxan och lite att växa i, så jag kortar inte av hela måttet för mudden, bara litegrann. Jag kortar alltså av måttet något och gör mitt mönster 16cm.

Nu tar jag min linjal igen och mäter från vardera ände på “ankelvidds-strecket” så att det blir 16cm där linjalen korsar de yttre stödlinjerna. Den bakre punkten kommer då att hamna något lägre än den främre i och med att den lutar något mera. Dessa punkter markerar våra grenspetsar och linjen från grenspets till ankelvidd är innerbenslängden.

Yttre benlängd och midjan

Yttre benlängd är nästa mått vi tar oss an. Mitt mått var 36cm. Men vi vill inte att det ska vara så långt, för muddarna tillkommer ju sedan och då blir det vääääldigt långa byxor! Så jag tar bort litegrann och gör en markering 30 cm upp på mittlinjen, där jag har midjans sidopunkt.

Midjemåttet är enligt Ottobres tabell 47cm. Enligt en annan tabell från Kreativa Kvinnor är samma mått ca 41cm… Jag vill inte göra tights, så jag lägger på lite extra och kör på 48 cm. Dela det på hälften, så ger det 24cm (vi ska ju ha två delar av mönstret, så vi utgår från halva måttet). Jag lutar strecket lite, så det blir lite lägre fram än bak, återigen är det för att rumpan tar mer plats. Markera vid 12cm på vardera sidan av mittstrecket och dra en linje.

Nu ska vi få dit kurvorna! Bak ska det vara en skarpare kurva än fram, återigen, det är rumpan som behöver plats! Framtill gör vi en liten svagare sväng.

Nedan kan ni se hur mitt mönster blev. Bak till vänster och fram till höger! Jag ritade på vanligt kopieringspapper som jag tejpade ihop så att mönstret fick plats. Det var bara för att jag ville att det skulle synas ordentligt nu när jag fotar. Som mönsterpapper kan jag annars rekommendera non-woven, som är hållbart, lätt att rita på med en vanlig penna och oprassligt.

Färdigritat mönster för babybyxor med muddar i storlek 56.

Sy muddbyxorna efter eget mönster

Nu börjar det roliga, nu ska vi klippa ut och sy själva byxorna! 🙂 Plocka fram tyg, sax och penna!

Klippa ut mönsterdelarna

Jag valde ett randigt tyg och då är det ju trevligt om man kan matcha upp ränderna med varandra och mönsterpassa! Då utgår jag alltid från grenspetsarna och lägger dem på samma rad i mönstret. Ha tyget dubbelvikt, räta mot räta, och klipp ut två bitar på en gång, då blir de automatiskt spegelvända som de ska vara! 🙂

Mönsterpassa tyget när du klipper ut mönstret

Rita av mönstret på tyget, eller nåla fast och klipp efter det, det är en smaksak. Jag ritar, det funkar bäst för mig. Glöm inte att lägga till sömsmånen här! Eftersom jag syr på overlock lägger jag till ca en halv cm och klipper helt enkelt en halv cm utanför det jag har ritat. Skulle jag sy på vanliga symaskinen skulle jag lägga till lite extra så att jag kan klippa rent kanterna efteråt.

Klipp ut delarna och försök motstå frestelsen att plocka isär de två tygbitarna du nu håller i din hand! Låt dem ligga ihop. 😉

Glöm inte att lägga till sömsmån när du klipper ut mönster.

Muddar

När man pratar muddar brukar man säga att lagom mått är ca 75% av sträckan som ska muddas. Så när vidden vid anklarna är 20cm ska mudden vara 15cm bred. Midjemåttet blev 48cm, så då blir mudden 36cm. Dock så brukar jag göra just midjemudden lite kortare så att den verkligen sitter uppe! 34cm gör jag den. Höjden – så hög man vill ha den gånger två, då den ska vikas dubbel (plus sömsmån).

Tips: När jag syr bebisbyxor brukar jag ofta göra muddarna jättelånga och vika dem, då kan man vika ner dem allteftersom bebisen växer och byxorna räcker längre! Min Charlie har ett par byxor som jag sydde i storlek 74 med långa muddar och de kan han ha än, fast han är uppe och snuddar på 92…

Sy muddbyxor – nio sömmar!

Nu får vi börja sy! Om du syr på vanlig maskin är det bra om du tar en söm som stretchar lite, annars är risken att sömmen går sönder när tyget sträcks. Så raksöm är alltså inte att rekommendera. En bra stretchig söm är den som ser ut ungefär såhär: _/_/_/_/_/_ där “piggarna” i sömmen ska peka utåt mot sömsmånen.

I regel är de flesta sömmar där tråden inte bara går framåt, utan även i sidled stretchiga, så har du inte den ovan, så experimentera lite med olika sömmar tills du hittar en som funkar bra. Dra ner pressarfotstrycket om du har möjlighet till det, så kör vi!

Söm 1 & 2: Grensömmarna

Eftersom trikåtyger inte fransar sig så som vävda tyger brukar göra, behöver vi inte sicksacka några kanter innan vi syr! Börja med att sy ihop grensömmarna (alltså från midjan ner till grenspetsarna). Och vad smidigt det blir när man inte har plockat isär delarna! 😉

Akta så att du inte syr ihop innerbenssömmarna av misstag i stället för grensömmarna. Det händer oftare än vad man kan tro, speciellt i små storlekar, där benlängden är kort.

Sy grensömmarna först när du syr muddbyxor.
Söm 3: Innerbenssömmen

Vik ut tyget och lägg grensömmarna mot varandra, räta mot räta, för nu ska vi sy ihop innerbenssömmen! Här brukar jag ta min limpenna till hjälp (jag gillar inte att nåla) och bara sätta en liten klick mitt i grenen, så att grensömmarna möts snyggt! Sedan syr jag från ena foten upp till grenen och ner på andra sidan! Det var söm nummer tre! Och redan ser det ut som ett par byxor! 😁
Nu kan du vränga ut dem på rätt håll om du vill.

När du syr innerbenssömmen i ett svep, matcha upp grensömmarna
Sömmar 4, 5 och 6:

På alla muddbitar syr jag ihop kortsidorna räta mot räta så att jag får tre ringar (söm nummer 4, 5 och 6). Att se vad som är avig och rät på en bit mudd är inte så lätt alla gånger. Jag brukar dra lite i mudden. Då skålar den sig liksom i kanterna och insidan på skålen så att säga är rätan.

Vik muddarna på mitten så de får rätt höjd (med rätan utåt och sömmen inåt) och markera fjärdedelar runtom. Markera fjärdedelar även på byxan i både midja och benslut och matcha upp markeringarna mot mudden. Mudden ska ligga mot rätan på byxan med de råa kanterna mot råa kanten på byxan!

Bak på byxan är den sidan som är lite högre. Matcha upp den med skarven i midjemudden.

Jag brukar även sätta fast en lapp baktill i midjan och nu kommer det att låta som om jag generaliserar, men HÄR HEMMA så har mannen problem med att se vad som är bak och fram på en babybyxa om det inte är markerat på något vis… Nu har jag storlekslappar som jag syr fast i alla plagg, men innan jag hade dem så sydde jag dit en bit satinband eller en tyglapp, bara någonting som visade att här är bak! Lappen sätter jag mot byxans avigsida vid skarven bak, så att den kommer med när man syr fast mudden.

Söm 7: Midjemudden

Midjemudden är såpass stor att den går att trä över friarmen på maskinen (om man har en sådan) och då är det inga som helst problem att sy fast den. Mudden ska sträckas så den blir lika lång som tyget medan man syr. Försök att undvika att sträcka själva tyget, då riskerar sömmen att bli vågig.

Sömmar 8 och 9: Benmuddarna

Benmuddarna är lite pilligare att få dit. Jag brukar vända byxorna rätt och trä mudden utanpå, sedan syr jag med pressarfoten inuti (se bilden ovan). Då upplever jag att jag har bäst kontroll på vart allting hamnar. Det blir sömmar nummer 8 och 9!

 

Nu är vi faktiskt färdiga! Vi har ritat mönster, klippt ut, sytt ihop, muddat och lagom till sista bilden har jag faktiskt även strukit dem, så de blev släta och fina! 😉

Hoppas ni gillade den här tutorialen, visa gärna bilder på era byxor när de är klara (tagga mig gärna på Instagram; @sans_design), så får vi se vad vi hittar på nästa gång! 🙂

15 reaktioner på ”Sy ett par enkla muddbyxor – från mönster till plagg på nio sömmar!”

 1. Bara säger:
  Du måste vara pedagog!?
  Vilken bra beskrivning👍🏻
  Har sytt mycket i min dar och detta är BRA gjort!// Titti

 2. Jag måste vara jätte korkad, men jag förstår inte hur du har ritat det här mönstret med de måtten du angett. Hur kan du ha 16cm i mitten och på sidorna? Är tekniskt omöjligt med lårviden i den höjden och raka

  1. Hej Anna!
   Du börjar med ankelvidden och gör sedan ett vinkelrätt streck från mitten av det (30cm är alltså den totala höjden). Sedan ritar du ett parallellt streck 16,5cm till vänster (bak) och ett 15,5cm till höger (fram), så att du får tre streck som alla går vertikalt, uppifrån och ner. Dessa två extra blir bara stödlinjer, de kommer inte med på det faktiska mönstret sedan. Mät från spetsen på ankelvidden så att det blir 16cm där linjalen korsar strecken till höger och vänster, så får du fram grenspetsarna. Bakre grenspetsen kommer att sitta lite lägre än den främre, då den linjen lutar mera.
   Här kanske inte jag har gjort det supertydligt på min bild, men strecket som går från grenspets till grenspets lutar lite, den är alltså inte helt parallell med ankelvidden. Jag skulle kanske har gjort dem vinkelräta mot mittlinjen, då hade de hamnat på lite olika höjd.

   Hoppas detta hjälper dig. 🙂

 3. Tack för en väldigt bra beskrivning 😊
  Undrar bara över lårvidden om jag ska mäta på barnet, är det stussvidden? Har tittar lite i måttabeller och de verkar vara ganska väl tilltagna, upplever du det?

  1. Lårvidden är omkretsen på själva låret. Stussvidden är mått över rumpan och just på bebismönster brukar de vara väl tilltagna då man ofta ska få plats med en blöja under.

 4. Helt toppen beskrivning! Både sonen och dottern är långa och smala, vilket innebär att köpebyxor inte riktigt passar. Testade att sy två par snabba byxor till dottern, och de sitter perfekt! Nu ska jag lära mig att sy också (snyggt alltså 🙂 )

 5. Verkar vara en väldigt bra tutorial!! Snart ska jag testa den för att se om jag förstår så bra som jag tror..! (Nyss hemkommen från BB och beställde en symaskin dagen innan vi åkte in.)
  Var tvungen att läsa högt för min man om det där med lapp bak i byxorna, -precis så är det här hemma också! 🙂 Storebror har bett mig sy i lapp bak i kläderna " för att pappa ska veta vad som är fram och bak". /Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Rulla till toppen