Tygguide del 2

I våras skrev jag lite om de olika tyg sorterna och deras användningsområden. Idag tänkte jag berätta lite om en del av de vanligare olika materialen. Vad de är, hur de tillverkas, vad de har för egenskaper…

När man börjar nysta i hur de olika tygerna framställs börjar man inse vilken smutsig industri det är att framställa tyger! Det går åt enorma mängder vatten och kemikalier till textilindustrin idag!

Bomull är en naturlig växtfiber. Man plockar frökapslarna som är som luddiga vita bollar. Dessa tvättas och behandlas och blir så småningom bomullsgarn och bomullstyger av olika slag.
Tyvärr är det inte utan stor miljöpåverkan. Det går åt enorma mängder vatten och bekämpningsmedel under odlingen och under fortsatta beredningen används väldigt mycket kemikalier.
Det man kan göra är att använda ekologisk bomull så mycket som man har möjlighet till. Den odlas utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Endast en procent av bomullen man odlar idag odlas ekologiskt.
Man kan kolla efter olika miljömärkningar på plaggen man köper. Här finns en väldigt bra sammanställning över olika märkningar.
Bomull andas och är i regel skön och behaglig att ha mot huden. Det står inte emot väta så bra, utan är ett sugande material som snabbt blir kallt om det blir blött.

Viskos är en sk regenererad fiber. Den framställs på kemisk väg men grunden är en cellulosafiber, vanligtvis från gran.
Och visst, även här går det åt mycket kemikalier vid framställningen, men kommer den från bra fabriker kan så mycket som 98% av kemikalierna återanvändas. Efterfrågan på viskos har ökat mycket iom att det råder brist på bomull.
Viskostyger har ett tyngre fall än bomullstyger och passar ofta väldigt bra till klänningar. De får också en väldig mjuk yta och ett fint djup i färgerna. Det andas lika bra som bomull, men håller inte lika bra i tvätten… Vävt viskostyg brukar vara väldigt svalt och behagligt att ha på sig under den varmare årstiden.


Polyester är en plastfiber som står för ca 20% av all textilproduktion. Fleece och minky är exempel på mjuka gosiga plasttyger! Polyester används ofta i frilufts- och sportkläder, då det inte suger åt sig så mycket vatten, torkar fort och är relativt hållbart. Det andas dock inte på samma sätt som t.ex. bomull och kan bli väldigt varmt, varför det inte brukar rekommenderas att man har t.ex. bebisfiltar i fleece.
Det går åt ungefär tre gånger så mycket energi för att framställa polyester jämfört med bomull, dock så finns det en stor handel med återvunnet material. PET-flaskor och annat restmaterial kan återvinnas och minska energiåtgången med uppåt 70%!

Ull kommer vanligtvis från får eller i lite mindre utsträckning från andra djur som alpackor och angorakaniner. Framställningen kräver väldigt lite och ullens egenskaper är oöverträffade. Det svalkar när det är varmt, värmer när det är kallt, tåligt och hållbart och så vidare. Det största problemet med ullen är djurhållningen. Den mesta ullen som används i textilindustrin kommer utomlands ifrån och det förekommer många reportage där man visar hur djuren plågas, bland annat att man skär bort huden runt svansen på får för att de inte ska få en viss typ av ohyra!
Vi har massor med får i Sverige där man skulle kunna ta tillvara ullen. Får måste nämligen enligt lag klippas minst en gång om året. Detta producerar ca 600 ton ull! Av dessa tas ungefär 140 ton tillvara på, resten bränns eller grävs ner!!! Problemet är att det inte finns något organiserat sätt att ta rätt på ullen i Sverige; inget klassificeringssystem, inga tvätterier, eller stora spinnerier.

Bambu är något som börjar få mer uppmärksamhet nu som ett bra och miljövänligt alternativ. Den kräver mycket lite för att växa och och man får lätt stora skördar. Bambu i sig ger ett tyg som liknar lin.
Men oftare när man gör tyg av bambu gör man bambuviskos, och dessvärre krävs det här också stora mängder kemikalier för att framställa det. Så den här typen av tyg är inte nödvändigtvis bättre för miljön.

Dessa sorter är de jag kommer mest i kontakt med och som sagt, det är en smutsig industri! Jag är övertygad om att det bästa vi kan göra är att handla färre produkter av bra kvalitet, som man kan använda länge! Inte mängder av tunna, sladdriga T-shirts som går sönder efter två tvättar och sedan hamnar i soporna…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Rulla till toppen