Första syprojektet

 

Idag tänkte jag att vi ger oss på ett syprojekt tillsammans!

Vi behöver nya soffkuddar här hemma, så jag tänkte sy några härliga färgsprakande kuddfodral. Det behövs nu när det är så ruggigt och mörkt ute och alla juleljus är nerpackade…
Ja, det här med kuddfodral är ju inte direkt något jätteavancerat, men det känns som ett bra och lagom projekt att värma upp med.

 

Det du kommer att behöva är:
tyg (2 bitar, fram- och baksida, á ca 50x50cm i vävt tyg)
dragkedja (ca 40-45cm)
tråd (förstås)
 

 

Här finns ju verkligen ALL möjlighet i världen att gå bananas med färger och mönster. Blir det inte bra så är det bara att byta ut fodralen mot något annat tyg. (Jag behärskar mig något för min makes skull…)
Tygerna jag använder här har jag köpt från Cocoa Fabrics på AliExpress, som är en e-marknad (kan man kalla det) i Kina. Det finns så många färgsprakande tyger med härliga mönster att köpa så man blir alldeles kollrig! 😀 (Tänk på att man kan behöva betala tull och moms om man köper saker från utanför EU.) Vill man inte handla på nätet kan jag även tipsa om stuvlådorna på Ohlssons tyger, jag har gjort riktiga fynd där. Har man tur har de precis fyllt på med fina stuvar från olika designers! Jag brukar nästan alltid hitta något att kära ner mig i… Tyg alltså! 😀
Dessa tyger som jag ska använda har en full bredd på 150cm. När man köper tyger med ett visst projekt i åtanke kan det vara bra att tänka på att olika tyger har olika fullbredd. Man får ju helt enkelt inte plats med lika mycket på en meter av ett tyg där fullbredden är 110cm i stället för 140 eller 150cm! Enkel matematik liksom… Jag skulle också rekommendera att köpa några cm extra på längden, de flesta tyger krymper lite när man tvättar och dessutom kan det även bli klippt lite snett när man köper. I de flesta fall lägger affären på ett par cm just för att man ska ha lite mån om det är snedklippt, men det är inte alltid det görs.

Jag brukar tvätta alla mina tyger innan jag syr i dem. Dels för att de kan krympa, vrida sig och färga av sig, tvättar jag då först så slipper jag förhoppningsvis de problemen, men jag tvättar också för att få bort rester av de kemikalier som används vid tillverkningen.

 

Ok, är ni redo nu då? Kuddfodral!
Tygerna är tvättade och torkade, sax och måttband i högsta hugg, fräscha nålar och matchande trådar i maskinerna..?

Då kör vi!

 

Mina innerkuddar som ska få nya fodral är ca 50x50cm. Jag vill ha ett fint mönstrat tyg på framsidan och tänker sätta ett lite kraftigare, mera slitstarkt, vävt tyg på baksidan. För att kuddarna verkligen ska fylla ut ordentligt ända ut i hörnen kommer jag att göra fodralen något mindre, ca 48x48cm. Men så vill jag ju ha lite sömsmån också, så jag klipper mina bitar ca 50x50cm, då har jag 1cm sömsmån runtom, och sedan stryker jag bitarna innan jag börjar sy. 
 
Eftersom det är vävda tyger som lätt repar upp sig ska vi börja med att sicksacka eller överkasta kanterna. Detta gör man alltså för att tygerna inte ska börja fransa och repa upp sig.
Välj en sicksacksöm och sy längs kanterna på tygbitarna (ok, jag använde faktiskt overlocken, den är ändå rätt mycket snabbare och jag ska göra tre fodral och har många bitar att kanta, men vilket som funkar utmärkt). 
 

 
Nu ska vi sy i dragkedjan! Ooooh, spännande! Det här är det mest avancerade steget vi gör idag. 🙂
Lägg de två tygstyckena räta mot räta. Nåla ihop dem om du vill (jag nålar sällan, men det är nog en vanesak). Ställ in maskinen på raksöm och sy ca 1cm in från nederkanten. (Tips: Använd guidningsmarkeringarna på stygnplåten för att sy rakt och hålla avståndet!) Sy ca 5cm in från både höger och vänster sida som jag visar på bilden. Vik ut tygerna platt med rätan neråt och pressa isär sömmen och kanten längs hela biten. 
(PS: Se till att ni får dragkedjan på rätt sida, jag råkade sy den i överkant på ett av mina tre kuddfodral… )
 

Sy ca 5cm från båda sidorna, vik ut och pressa!

 
Nu ska vi få dit själva dragkedjan. Jag använder dragkedja på metervara, det tycker jag är smidigt. Då kan man få precis den längd man själv önskar. Nackdelen är att det kan vara krångligt att få löparen på plats och den öppnar sig lätt av sig själv om man har den i pyjamasar t.ex. Men till sådana här grejer, kuddfodral, necessärer, fickor och liknande, går det utmärkt. Jag klipper mina bitar ca 46cm långa till det här projektet, sedan trimmar jag av dem lite när de är fastsydda. Om du inte vill ha på metervara, så köper du en icke delbar dragkedja; 40cm lång borde vara lagom.

Dela dragkedjan lite, trä på löparen och dra upp den. Man får lirka lite!

 
Lägg tyget slätt med rätan neråt och lägg dragkedjan uppochner på rätt plats. Här kommer ett tips på något som jag älskar; limma fast dragkedjan med limpenna! Jag har köpt min limpenna på Stoff och Stil. Den är rooosa, limmet är vattenlösligt (försvinner i tvätten) och när den är slut fyller man enkelt på med refillstift. Det finns en liknande penna från Prym också (en svart), och det spelar ingen roll vilka refiller man köper sedan, de passar i båda pennorna.
Den är inte menad att ersätta sömmar, utan istället för att nåla, så nu ska vi sy fast dragkedjan. Byt pressarfoten till en dragkedjefot. 
 

Dragkedjefoten till min Husqvarna, med nålen i vänsterläge, så jag kommer nära kanten.

 
Ställ nålen i höger- eller vänsterläge (beroende på vilken sida av dragkedjan du vill sy på) och sy med raksöm på rätan, så nära tänderna på dragkedjan som du kan. Löparen kan göra det lite knöligt, men när du sytt en bit, stanna med nålen nere och dra förbi löparen så är den ur vägen. 
 
När du kommit till slutet så låt nålen stanna nere, lyft pressarfoten och vrid tyget 90 grader. Sy FÖRSIKTIGT över dragkedjan (jag brukar använda handhjulet för säkerhets skull, det är ju så kort bit). Backa tillbaka en gång och sy framåt igen, så sömmen blir tredubbel över själva dragkedjan. Sy sedan på dragkedjans andra sida och vrid och sy över dragkedjan likadant igen i andra änden. Då borde du vara tillbaka där du började, så fäst tråden och klipp av! 🙂
 

Stanna med nålen nere, lyft pressarfoten och dra förbi löparen. Fortsätt sedan att sy till slutet och vänd.

 
Nu är det bara det enkla kvar. Vik tygerna räta mot räta igen och sy runt om resterande tre sidor med vanlig raksöm (och den vanliga pressarfoten) ca 1cm in på tyget. Låt dragkedjan vara öppen, annars kan det bli knepigt få upp den från insidan för att vända fodralet rätt! Klipp sömsmånen i hörnen lite snett så blir det inte så mycket tyg där när man vänder (klipp INTE i raksömmen). Vänd genom dragkedjans öppning (jag brukar ta den trubbiga änden på en grillpinne för att peta ut hörnen ordentligt) och stryk så det blir slätt och fint! Voila – ett tjusigt kuddfodral!!! 😀
 

Använd inte den spetsiga änden på grillpinnen, det är väldigt lätt hänt att man råkar peta hål i tyget!

 
Det finns ju enkla sätt att piffa ytterligare – man kan sy fast bollfrans eller volanger, blanda tyger på framstyckena, applikationer, knappar – möjligheterna är oändliga!
 
Så iväg med er nu och piffa till soffkuddarna, så ska jag klura ut vad vi ska hitta på nästa gång! Har ni några önskemål? Lämna gärna en kommentar!
  
  
 
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Rulla till toppen