Färga påskäggen med vinylschabloner och karamellfärg

Att måla ägg till påsk är en tradition för många, även om våra barn inte (i alla fall inte mina) är så värst intresserade. Men detta sätt tror jag att till och med mina ungar skulle tycka är kul, för det är både enkelt och går relativt snabbt med lite förberedelse.

Lång tradition med målade ägg!

Historien bakom traditionen med påskägg sträcker sig längre bakåt än vad man kan tro. På vissa platser ända tillbaka till medeltiden, då man tog med sig dekorerade ägg till kyrkan för att få dem välsignade. Sedan gav man dem som gåvor, använde dem som prydnader eller åt helt enkelt upp dem. Äggen verkade som en symbol för pånyttfödelse och fruktbarhet. Hönsen värpte oftast inte ägg under vintern då tillgången till föda var mer begränsad. Lagom till fastan kom värpningen igång, men under den perioden äter man inte äggen, vilket då skapade ett överskott av ägg till påsk och det är därför de färgglada äggen har blivit en självklarhet på påskbordet.

Skär ut dekaler

Jag har använt en Silhouette Cameo och en vanlig standard skyltvinyl i svart till mina ägg, men det skulle fungera precis lika bra med en Cricut eller annan skärplotter. Både Silhouette, Cricut och skyltvinyl finns att köpa hos Folier.se (full disclosure; jag jobbar där, jag är partisk 😉). Vill du kolla in mer vad som går att göra med en skärplotter så rekommenderar jag dig att titta på Tryckakademin, som är vår kunskapsportal.

Eftersom äggen är kurvade åt alla håll och dessutom är ovala, så har jag för enkelhetens skull hållit mig borta från typsnitt i skrivstil där bokstäverna sitter ihop. I stället har jag använt lite tryckbokstäver i olika stilar och fjädrar som jag tänkte skulle bli fina detaljer. Dessa skars sedan ut med Cameon i skyltvinyl. Har man tålamod med det så kan man både klippa och skära för hand i skyltvinyl, men det blir extremt pilligt med bokstäver i denna storleken.

Jag har förberett äggen, så de är kokta, kalla och torra när jag applicerar vinyldekalerna. Sedan placerar jag en bokstav i taget med en pincett, det tycker jag generellt är enklast när underlaget är runt. Jag gör likadant på julkulor. Tryck fast dekalen ordentligt och försök se till att de ligger slätt mot ägget utan veck. Fjädrarna jag skar ut var lite för stora och som resultat veckade de sig lite på kanterna där de inte riktigt ville följa formen på ägget.

Färga äggen

Är man lagd åt det minimalistiska hållet, så kanske man är helt nöjd här, utan att färga äggen. Det är såklart helt ok. Men vill man ha lite färg, så kan man nu ge dem ett bad i karamellfärg! 😁

Fyll en skål med vatten, en dutt karamellfärg (jag använde en gelé-variant) och lite vinäger för att binda färgen. En skål för varje färg. Vill man ha lite marmorerade ägg med flera färger, kan man även ha i ett par droppar matolja. Verkligen bara ett par droppar, jag hade i alldeles för mycket första gången. Mitt testägg blev helt täckt av olja och ingen färg fastnade alls. Oljan lägger sig som droppar på ytan och där äggen kommer i kontakt med oljan först, kommer inte färgen att fastna. I med äggen och låt dem bada tills de fått önskad färg.

Ta upp ägget med en gaffel eller liknande och torka av dem med en trasa eller hushållspapper. Vill man ha flerfärgade ägg, så torka bort så mycket olja som möjligt från ytan och doppa det i nästa färg.

Jag är sååå nöjd med hur de här äggen blev. Det är ett så enkelt och snabbt sätt att få till riktigt snygga påskägg! Nu är det bara att välja om man vill ha kvar dekalerna eller om man vill ta bort dem…

Med vinylschabloner och karamellfärg får man så här snygga ägg till påskbordet!

>>Köp en skärplotter här

>>Svart skyltvinyl – Aslan C 114

>>Alla skyltvinyler hos Folier.se

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen