Kalaspyssel – 5 idéer för barnkalas

När det blir vanligare och vanligare att kalas ska hållas på busfabriker och simhallar eller med specifika teman där fokus nästan alltid är på tjusiga tårtor och cupcakes, så har det nästan glömts bort hur man har ett helt vanligt barnkalas!

Men inget barnkalas utan lite pyssel! Förstås! 🙂

Theo, som kalasades för, fyller egentligen inte alls år nu, utan i januari. Men i vintras när han fyllde 8 var det inte riktigt läge för ett kalas, utan vi lovade honom att han skulle få ha en liten sommarfest i stället.

I vanliga fall bakar jag massor av kakor och cupkakes och kanske en tårta, men i den här värmen (vi har haft över 30 grader varmt hela veckan) hade jag absolut ingen som helst lust att stå i köket med ugnen igång! Men det finns ju massa annat pyssel man kan hitta på inför barnkalas!

Lekledaren anmäler sig för tjänstgöring! :D

 

Vimplar!

Att göra vimplar av cardstock går mycket snabbt och är ett enkelt sätt att piffa till även de tråkigaste omgivningarna. Gör färgglatt eller välj nyanser som följer ett tema. Cardstock finns i alla möjliga färger, så det är bara att välja och vraka.
Vi har en vimpel som har hängt ute (under tak) i drygt en månad och det enda som har hänt är att den har blivit en aning solblekt och att själva vimplarna gärna böjer sig en aning. Nu har vi ju haft en exceptionellt torr sommar och det har kanske hjälpt till att hålla vimplarna i bra form, men jag tror ändå de håller rätt bra om man har dem under tak.
Nu fyllde vi på med flera vimplar i glada färger och det är ett perfekt pyssel för barnen att hjälpa till med. Jag ritade upp formerna på cardstock efter en mall som jag gjort – enkla trianglar och fishtails (vet faktiskt inte vad de kallas på svenska), och Theo klippte ut dem. Vi fick lagom plats med 4 vimplar på varje ark och använde totalt 8 ark. Med hål i hörnen trädde vi igenom snöre och hängde upp dem.

 

Cardstock-vimplar i många olika färger!

 

Partyhattar!

Klart vi ska ha partyhattar på kalaset. Vi gjorde egna av cardstock, så vi kunde matcha vimplarna. Stommarna gjordes av en halvcirkel som formades till en strut och limmades omlott. För att de säkert skulle hålla ihop häftade jag ihop dem i skarven också. Klamrarna kan man sedan dölja med dekorationer. En tunn resårtråd fäste jag i två hål i sidorna så att de sitter säkert på huvudet!

Här dekoreras partyhattarna!

 

Grabbarna fick dekorera dem själva såklart. Jag hittade roliga ögon och munnar som jag printade på lite hårdare papper, som de kunde klippa ut och limma fast. Lite dies använde vi också för att stansa ut stjärnor och andra enklare former.

 

Photo Booth Props

Photo Booth Props, fotoaccessoarer för partypics!
Något som har blivit rätt populärt är något som kallas “Photo Booth Props” på engelska. Jag vet inte riktigt hur man ska översätta det till svenska; fotoaccessoarer kanske?
Det är allt från lösmustasher och slipsar till roliga hattar och horn, som man printar på kraftigt papper, klipper ut och fäster på t.ex. ett grillspett i trä. Är det större kalas eller fester kan man hitta saker som passar temat och hänga upp en stor ram med en passande text som man kan ställa sig bakom så man blir inramad på en gång!
Grabbarna tyckte det var kul och roade sig med dessa en lång stund!
Partypics med grabbarna!

Lekar!

Full koncentration på ägglöpningen!
Det var inget långt födelsedagskalas med massor av barn, men några lekar klämde vi in ändå. Klassiker som ägglöpning och säckhoppning och så en barnversion av en team builder-övning där de fick turas om att ha en ögonbindel och de andra skulle dirigera den blinda till olika bollar genom att tala om hur de skulle gå.
Klart för start i säckracet!Åh nej! Manfall i säckracet!
Liten miss i kommunikationen gjorde att han vände sig åt fel håll! Men han hittade bollen till slut ändå!Så nära men ändå så långt borta! Inte lätt att hitta rätt när man inte ser något!

Det var inte helt lätt att dirigera rätt och hitta bollarna utan att se något. Grabbarna var jätteduktiga och tyckte det var väldigt roligt!

Godispåsen!

Ett kalas utan godispåse går ju inte… Och nej, jag vill inte ha massa kommentarer om att det är farligt med socker, för jag tror att de flesta vet det. Självklart behöver (ska/bör) man inte proppa ungarna fulla med socker varje dag, men lördagsgodis (i moderation) tycker jag är okej. Är det kalas tycker jag också att det är okej. Och är ungarna friska och rör på sig ordentligt och äter vettigt i övrigt, så ser jag inga hinder för att de får godis ibland. Och vill man inte ge godis, så kan man absolut stoppa i vindruvor, russin och nötter och sådant i stället!

Godisflaskor med vinyldekorationer i stället för påsar.

Jag hittade några flaskor i olika färger när vi var och handlade. Jag märkte upp dem med grabbarnas olika initialer. Dessa skar jag ut i skyltvinyl med min Cameo tillsammans med lite enkla prickar som fick bli dekoration. Sedan hällde jag i smågodisarna!

Flaskorna gömdes sedan i trädgården och grabbarna fick instruktioner att kolla efter rätt bokstav. Om de skulle råka hitta någon annans, så schhhh!

Cardstock, dies, stansmaskiner och skyltvinyl hittar ni hos Hobbyworld.se! Där finns massor med annat också förstås, jag har bara skrapat lite på toppen än så länge… 😀

Vad gör ni för pyssligt till barnkalas? Dela med er av era bästa tips i kommentarerna! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen