Sticka en gosig mössa med flätor i mjukt garn.

Lika snyggt i enfärgat som i färgskiftande garn! Sticka denna härliga mössa efter mitt gratis mönster. 🤗

Till mina stickade mössor använder jag ett akrylgarn från Hobbii med långa färgskiftningar som ger snygga, mjuka ränder. Garnet heter Carnival och är ett löst tvinnat, inte helt slätt garn. Mönstret är lagom för huvuden med ca 52-58 cm huvudomfång. Denna mössa har varit stora sonens favorit hela vintern. Yngsta sonen var inte lika imponerad över sin, även om han gillade färgerna, så den har mest legat i en låda till förmån för en hemsydd, fleecefodrad mössa i trikå med grodor på… 😁

Äldsta sonen har en mössa med 8 flätor (alltså efter mönster MED ökningar efter resårstickningen), medan lillfisen har en med 7 flätor (utan ökningar efter resåren).

Mössor stickade efter gratis mönster hos sansdesign.se

Mössa med flätor

 • Garn: Carnival från Hobbii.se Ett nystan på 100g räcker ganska precis till en mössa. Men det förekommer skarvar i garnet och jag valde att ta bort lite garn så att färgen kom i takt igen efter skarven. Nu hade jag turen att när nystanet tog slut kunde jag passande nog använda det jag tidigare tagit bort för att sticka klart de sista varven, men vill man ta det säkra före det osäkra, så ha ett extra nystan till hands!
 • Stickor: Du klarar dig med enbart strumpstickor, men jag föredrar rundsticka på 40 cm för huvuddelen av arbetet (eller en lång rundsticka med magic loop om det är något du föredrar). Storlek 4-4,5 rekommenderas för garnet. Jag stickar dock relativt löst och har nästan alltid mindre stickor än rekommendationerna, plus att jag ville ha dem lite tätare, så jag använde stickor som bara var 3,5 till dessa mössor.

Garnet Carnival har använts för att sticka mössor

Börja sticka mössan såhär

Lägg upp 112 maskor på rundsticka och sticka resårstickning (1 rät, 1 avig) tills arbetet mäter ungefär 12 cm. Sätt gärna en markör efter sista maskan på varvet. Jag sätter min markör på stickan och lyfter över den varje varv så att den följer med i stickningen.

När arbetet mäter ca 12 cm, sticka ett varv räta och öka 16 maskor jämnt fördelat över varvet (efter var 7:e maska, plocka upp en vriden maska mellan två maskor för att undvika hål). Du bör då ha 128 m på stickorna och nu påbörjas själva flätstickningen. Hoppa över ökningarna om du vill göra en barnmössa.

Flätstickning (*=upprepas varvet ut):

Flätorna stickas över 12 maskor som hela tiden stickas räta. Mellan flätorna stickas 4 aviga maskor. Har du ökat maskor till 128 stycken får du ut 8 flätor, har du inte ökat blir det 7.

 • V 1: (4 aviga, 12 räta)*
 • V 2: (4 aviga, flytta 4 maskor till flätsticka framför arbetet, sticka 4 räta, sticka 4 räta från flätstickan, sticka 4 räta)*
 • V 3-5: (4 aviga, 12 räta)*
 • V 6: (4 aviga, 4 räta, flytta 4 maskor till flätsticka bakom arbetet, 4 räta, sticka 4 räta från flätstickan)*
 • V 7-8: (4 aviga, 12 räta)*
 • Upprepa tills arbetet mäter totalt ca 25cm (ca 6 upprepningar).

Minskning och avslut

Byt till strumpstickor när det behövs. De angivna maskantalen utgår från att man har 128 m från början.

 • Sticka två varv med (4 aviga, 12 räta) – upprepa varven ut
 • (Sticka 1 avig, nästa två aviga ihop, 1 avig, 3 räta, nästa två räta ihop, två räta, nästa två räta ihop, 3 räta)* (minskar med 24 m => 104 m kvar)
 • (Sticka 3 aviga, 1 rät, nästa två räta ihop, 1 rät, nästa två räta ihop, 1 rät, nästa två räta ihop, 1 rät)* (minskar med 24 m => 80 m kvar)
 • (Sticka två aviga ihop, 1 avig, 1 rät, nästa två räta ihop, 1 rät, nästa två räta ihop, 1 rät)* (minskar med 24 m => 56 m kvar)
 • (Sticka två aviga ihop, två räta ihop, 1 rät, nästa två räta ihop)* (minskar med 24 m => 32 m kvar)
 • (Sticka ihop två och två)* (minskar med 16 m=> 16 m kvar)
 • Klipp av garnet en bit bort och trä igenom resterande maskor med hjälp av en nål, ta bort stickarna, dra ihop och fäst ändtråden

Avsluta genom att sy fast en (fusk)pälsboll om du vill – Theo älskar sin.

Gillade du mönstret – dela det gärna på Pinterest! (Eller annan plattform av eget val förstås! 😁) Lämna en kommentar om du vill säga något snällt eller har frågor! 😘

Tips:

Jag gjorde också små namn-tags i krympplast, så att mössorna inte hamnar i orätta händer! Krympplasten kommer från Silhouette och printas i en vanlig bläckstråleskrivare. Sedan skär eller klipper man ut motiven och krymper dem i en ugn eller med en embossingfön. De krymper till ungefär en tredjedel av den ursprungliga storleken ock blir lite tjockare och hårda. Köp printbar krympplast hos Folier.se: Krympplast från Silhouette

2 Comments

 1. Marie
  20 september, 2021

  Hej ! Får inte mönster på mössan med fläta o stämma så undrar om första flätvarvet stämmer att det ska va 4 aviga i början o 4 räta på slutet

  Svara
  1. Susanne Nyman
   21 september, 2021

   Hej!
   Alla varv på flätmönstret ska vara 4 aviga i start och 12 räta maskor på slutet. En rapport, som jag har gjort det, är 4 aviga och 12 räta och det är de 12 räta som blir flätan. Om det inte går jämnt upp för dig, kolla att antalet maskor du har är jämnt delbart på 16.
   Men jag ser var det har blivit otydligt när jag skrev mönstret… Det är allt på punkten som ska upprepas, inte bara det sista. Jag har satt allt inom paranteser som ska upprepas nu, så jag hoppas det blir tydligare! 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial