Virka en nätkasse – gratis virkmönster till Rosie-kassen

Jag tänker alltid på min mormor när jag ser nätkassar…. Det är oundvikligt, det är ett sådant där barndomsminne som är så djupt inpräntat! Min mormor bodde i Tyskland och där handlade man helt annorlunda än vad jag var van vid här hemifrån. Här går vi (och gick redan då för 30-35 år sedan) oftast till en stor mataffär och handlar allt på ett och samma ställe.

När jag hälsade på hos mormor veks det ofta hela förmiddagar åt att gå och handla. Man gick till bageriet för att köpa brötchen (frallor), man gick till slaktaren som hade kött, korvar och ost… Och medan jag skriver detta så ser jag vägen till bageriet och slaktaren i minnet, man gick förbi Edeka och bort mot byns lilla torg, där det fanns en liiiten leksaks- och tidningsaffär, där man kunde köpa massor av roliga pennor och sånt… 😁

I alla fall; hos bagaren och slaktaren fick man varorna inslagna i papper och så stoppade man ner dem i sin medhavda kasse. I min mormors fall var detta en röd eller en brun nätkasse, väldigt tunna och lätta i något flossat, trådigt material, som man kunde vika in i en liten börs av nylontyg.

Exempel på den virkade Rosie-kassen.

När jag nu letade efter inspiration på saker att virka, så stötte jag på nätkassar i alla möjliga former och färger. Alltifrån klassiska enkla kassar med rustik känsla i naturfärgade garner, till rena explosioner i färg och fina mönster! Och jag blev inspirerad, för de är ju ändå rätt praktiska. En nätkasse tar inte mycket plats om man ska ta den med sig, de rymmer mycket och de är vänliga mot naturen. De tål att användas om och om igen och de går att tvätta när de blir smutsiga. 

Min virkade nätkasse!

Jag kallar den “Rosie”, efter min mormor Rose-Marie… 🧡 

Jag har testat en del av mönstren som finns ute på nätet, men oftast har de smala handtag som skär in i händerna eller axeln… Efter att ha experimenterat lite har jag kommit fram till ett eget mönster med kraftigare (och kortare) handtag som är skönare att hålla i. 😊

Jag har använt bomullsgarn i 8/4 tjocklek till mina kassar och virkat med en 3mm virknål. Vikten på kassen är ca 65-70 g, så det går åt lite mer än ett nystan om du virkar hela kassen i samma färg. Rosie-kassen blir ca 35 cm hög och 27 cm bred färdig.

En virkad Rosie-kasse i rosa toner.

Du behöver:

Garn: Hobbii Rainbow Cotton 8/4 (Oekotex)

Det går bra att byta mot annat garn i liknande tjocklek och struktur. Det bör vara ett slätt garn. Jag gillar bomull eller bomull/akryl-blandning för hållbarhet och tvättbarhet. 

Åtgång: Färg 1 (botten och handtag): ca 20 g, färg 2, 3 och 4: ca 15 g vardera.

Virknål: 3 mm (eller vad som passar ditt garn, detta kan dock påverka storleken på den färdiga kassen)

Övrigt: Maskmarkörer och en nål för att fästa trådar.

Maskor och förkortningar:

lm=luftmaska

sm=smygmaska

fm=fastmaska

st=stolpe

dst=dubbelstolpe

mb=maskbåge

“3 st ihop”=stolpgrupp med 3 stolpar (se förklaring i beskrivning)

Virka botten såhär:

V.1 virka 12st i en magisk cirkel och avsluta med en sm i första st.

Varv 1 och 2 i bilder.

V.2 virka 4 lm, hoppa över 1m och gör en fm i nästa m. Upprepa varvet ut och avsluta med en sm i första m. (6 lm-bågar, se bild ovan)

V.3 2 lm (=1:a st), 2 lm, 1 st i sm. 1 lm, 1 fm om lm-båge, 1 lm. Upprepa *(1 st, 2 lm, 1 st) i nästa fm, 1 lm, 1 fm om lm-båge, 1 lm* varvet ut. Avsluta med sm i 1:a st. (6 uddar, se bild nedan)

V.4 1 fm om 1:a lm-bågen, 3 lm. *1 st om lm-båge från v.2 (över fm från v.3), 3 lm, 1 fm om lm-båge från v.3, 3 lm* Upprepa hela varvet, avsluta med 1 sm i 1:a fm. (se bild nedan)

V.5 2 lm (=1:a st), upprepa *3 st om lm-båge, 2 st i st från v.4, 3 st om lm-båge, 2 st i fm* varvet ut tills sista, som avslutas med bara 1 st och en sm i 1:a st. (60 st, se bild nedan)

Resultat efter varv 4 och 5.

V.6 2 lm (=1:a st), 2 lm, hoppa över en m, 1 st i nästa. *2 lm, hoppa över 1 m, 1 st i nästa* upprepas varvet ut. Avsluta med 2 lm och en sm i 1:a st. (30 st)

V.7 i mellanrummet mellan st, virka stolpgrupp med 3 st ihop om lm-bågen; (1 omtag, hämta garn, ett omtag och dra igenom 2 öglor, precis som vid en vanlig st, men stanna där. Med 2 öglor kvar på nålen, gör ett nytt omtag, hämta garn, omtag och dra igenom två av fyra öglor. Med 3 öglor på nålen, gör likadant en gång till. Med 4 öglor på nålen, gör ett sista omslag och dra igenom alla 4 öglor. Se bild nedan.) *3 lm, i nästa mellanrum 3st ihop* upprepas varvet ut. Avsluta med 1 st i toppen av 1:a stolpgruppen. (30 stolpgrupper)

De sista två stegen i en stolpgrupp med 3 stolpar ihop.

V.8 1 fm om 1:a lm-bågen (som utgörs av sista st från v.7), *5 lm och 1 fm om nästa lm-båge.* Upprepa varvet ut, avsluta med 2 lm och 1 st i 1:a fm.

V.9 1 fm om 1:a lm-bågen (avslutande st från föregående v.). *6 lm och 1 fm om nästa lm-båge.* Upprepa varvet ut, avsluta med 2 lm och 1 dst i 1:a fm. (30 lm-bågar)

Avslut på varv 9, som avslutas med en dubbelstolpe i första fastmaskan.

Virka sidan såhär:

Sidan görs enligt mitt mönster på 21 varv – 7 varv i varje färg. Nu görs första färgbytet om du vill ha en flerfärgad kasse.

Tips vid färgbyte: Gör sista genomdragningen på maskan innan färgbytet i den nya färgen.

Du kan enkelt anpassa höjden på kassen eller antalet färger genom att lägga till eller ta bort varv. Du kan till exempel ta bort mittenvarvet på varje färg och lägga till en färgrapport extra. Då blir sidan totalt 24 varv, så kassen blir något djupare.

V.10-11 virkas likadant som v.9

V.12 1 fm om 1:a lm-bågen + 1 lm (=1:a st), 2 st om 1:a lm-bågen. *4 lm, sedan 3 st om nästa lm-båge.* Upprepa varvet ut. Avsluta med 1 dst i 1:a st.

Avslut på varvet med en dubbelstolpe i första stolpen.

V. 13-14 1 fm om dst-bågen + 1 lm (=1:a st) och 2st om dst. *4 lm, sedan 3st i nästa lm-båge*. Upprepa varvet ut och avsluta med 1 dst i 1:a st.

V.15-16 virkas som v.9 (30 lm-bågar)

Här görs andra färgbytet.

V.17-23 virkas som varv 10-16 (30 lm-bågar)

Tredje färgbytet

V. 24-30 virkas som varv 10-16 (30 lm-bågar)

 

Virka handtag och kant:

Byt tillbaka till startfärgen

V.31 1 fm om 1:a lm-bågen, *3 lm och 1 fm i nästa lm-båge*. Upprepa varvet ut. Avsluta med 1 sm i 1:a fm. (30 lm-bågar)

V.32 1 lm, *3 fm om lm-båge, 1 fm i fm* varvet ut. Avsluta med 1 sm i lm. (120 m)

V.33 Vänd arbetet. Börja med 1 lm, virka sedan hela varvet med fm i bakre mb. Avsluta med 1 sm i lm.

Bilden visar vilka maskbågar du använder vid dubbelvirkning, samt hur du fäster luftmaskkedjan vid markering.

V.34 Vänd arbetet och börja med 1 lm. Dubbelvirka 15 fm i bakre mb  från v.33 och främre mb från v.32. Sätt en markör i maska 15. Nästa 30 m virkas med sm i båda mb från v.33 och främre mb från v.32. Vänd arbetet och gör en lm-kedja med 40 lm. Fäst kedjan med 1 sm i den markerade maskan (dubbelkolla att kedjan inte är vriden innan du fäster den). Vänd arbetet igen och virka 1 fm i var och en av lm, men endast i en maskbåge.
Fortsätt på kanten och virka nu 30 fm i bakre mb från v.33 och främre mb från v.32 och sätt en markör i sista m. Nästa 30 m virkas med sm i båda mb från v.33 och främre mb från v.32. Vänd arbetet och gör en ny lm-kedja med 40 m på samma sätt som tidigare; fäst med 1 sm i den markerade maskan och vänd arbetet igen. Virka 1 fm i var och en av lm men endast i en maskbåge. Fortsätt virka de resterande 15 m på kanten med fm i bakre mb.

V.35 Vänd arbetet och virka 1 lm. Härifrån ska arbetet dubbelvirkas. Virka fm i bakre mb från v.34 och ner i främre mb från v.33.
När du kommer till handtagen ska de virkas i bakre mb och en av mb från lm-kedjan. (Se bild nedan. Du kan ev plocka upp någon extra maska i skarven mellan kant och handtag om du tycker det behövs för att få en jämn och snygg övergång. Antalet maskor är härifrån räknat av underordnad betydelse.)
Avsluta varvet med en sm i lm.

V.36 Vänd arbetet och börja med en lm. Virka fm i bakre mb från v.35 och främre mb från v.34. avsluta med en sm i lm.

V. 37-39 virkas lika som v.36

V.40 Virka sm i båda mb från v.39 och den främre mb från v.38 för att få en jämn och fint avrundad kant som avslutning. Klipp och fäst tråden.

Avsluta med ett varv smygmaskor för att få en avrundad och mjuk kant.

Nu är din Rosie-kasse klar att användas! Jag hoppas du gillar mönstret! Är något otydligt eller bara tokförvirrande, så hojta till i kommentarerna så ska jag göra mitt bästa för att förklara och förtydliga. 😁 

Min kasse är från början inspirerad av bl.a. Camillas mönster på Rustic market bag som jag gillade utseendet på, och det finns en del andra liknande nätkassar därute också. Rosiekassen har dock ett eget mönster i botten med annorlunda start på nätet, nätet är modifierat och omarbetat för att framhäva de olika färgerna bättre och handtagen är virkade på ett helt annorlunda sätt med dubbelvirkning. Från början tänkte jag göra en mandala, men fortsatte virka och så blev det en kasse i stället. 😄

Dela gärna med dig av inlägget på Pinterest eller Facebook (då får du gärna använda bilden nedan) och jag hoppas få se massor av #Rosiekassen på Insta så småningom (tagga mig; @sans_design 😉)!

Pinna mönstret på Pinterest! 🧡⬇

2 reaktioner på ”Virka en nätkasse – gratis virkmönster till Rosie-kassen”

 1. Hej!
  Är nybörjare på det mesta som kommer efter fasta maskor. Men hankar mig fram med olika instruktioner, böcker och videos. Det här med stolpar direkt i en magisk ring var t.ex. nytt för mig, men lyckades till sist lista ut hur man gjorde. Värre blev det med varv 3, där tappade du mig tyvärr totalt (är varv 4 och 5 lika svåra?). Synd för jag gillar verkligen mönstret!
  Förstår om du inte har tid att svara med en gång så här mitt i semestertider, men skulle verkligen uppskatta ett svar så snart du får tillfälle.
  Glad sommar!
  Mvh Ida

  1. Hej Ida!
   Mönstret är nog inte helt nybörjarvänligt om jag ska vara ärlig, men tar man det metodiskt så ska det nog gå bra ändå! 🙂

   Varv tre börjar med 4 lm (varav de första två är i stället för en stolpe). Sedan gör du en stolpe i smygmaskan som du avslutade förra varvet med, så du får praktiskt taget en triangel med spetsen mellan två bågar från varv 2 och där tråden är uppe i ena hörnet. Sedan gör du en luftmaska och sedan en fast maska om första bågen från varv 2 och en till luftmaska. Sedan ska du göra en ny “triangel” genom att virka en stolpe i fastmaskan mellan bågarna, två luftmaskor och sedan en stolpe till i samma fastmaska. Sedan fortsätter du med lm, fm om nästa båge, lm, nästa triangel osv varvet ut.

   Varv 4 börjar med en fm om lm-bågen, dvs de två lm som bildar sidan på “triangeln” på varv 3. Tre luftmaskor efter det och sedan en stolpe (där nålen visar på bilden) om samma luftmaskbåge där du gjorde fm på varv 3. Du gör stolpen rakt över den fastmaskan. Sedan gör du 3 luftmaskor igen och en fastmaska om sidan på nästa “triangel”. Fortsätt så varvet ut.

   Varv 5 är praktiskt taget tre stolpar i varje mellanrum (där det är luftmaskor) och två stolpar i varje maska (st och fm) från föregående varv, så att du får ett helt “tätt” varv med 60 stolpar.

   Hoppas att detta hjälper! 🙂
   När du kommer till handtagen och övre kanten så har jag dubbelvirkat dem för att få ett mjukt och stadigt handtag. Har du inte dubbelvirkat förut rekommenderar jag att kika på inlägget med dubbelvirkad grytlapp: https://www.sansdesign.se/2021/08/virka-en-grytlapp-steg-for-steg/ där jag visar hur man gör det. 🙂

   Glad sommar!
   Mvh, San

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen