Virka snabba rengöringsrondeller – gratis mönster

Att virka rengöringsrondeller/bomullsrondeller/bomullspads som går att tvätta och kan återanvändas i stället för att slängas efter en ynka användning är en sådan där enkel förändring man kan göra för att minska konsumtionen av engångsartiklar. Här visar jag hur du virkar egna rengöringspads som du kan använda många gånger om. De du har använt lägger du i en tvättpåse och tvättar i maskinen samtidigt med övriga tvätten!

Mönstret är enkelt och efter att du gjort ett par stycken och kan mönstret tar det bara en kvart – tjugo minuter att slänga ihop en rondell. Perfekt när man vill ha ett snabbt projekt som man hinner med ett par stycken av under ett avsnitt av favoritserien på Netflix. 😊

Garnet jag har använt är ett rent bomullsgarn som är mjukt och lent. Nackdelen är att de tar väldigt lång tid att torka och vill man ha något som torkar snabbare kan man använda sig av ett mixat garn med bomull och akryl, till exempel Twister Solid från Hobbii. Det går inte åt mycket garn till en rondell, så de är perfekta för att bli av med små snuttar av restgarner som man har en tendens att samla på sig!

 • Miljövänligt och ekonomiskt
 • Bli av med restgarner
 • Enkelt och snabbt, bra nybörjarprojekt
 • Bra presenter – gör några stycken och förpacka dem snyggt, gärna på ett sätt så att mottagaren kan förvara dem i förpackningen.

Rengöringsrondeller eller bomullsrondeller i bomullsgarn virkar du snabbt själv!

Fler artiklar på San’s Design

Sy ett par byxor i mjukaste trikå med muddar på bara nio steg

Virka bomullsrondellerna såhär:

Garn: Jag har använt ett 8/4-garn i bomull från Mayflower, som är mjukt och följsamt att jobba med.

Virknål: Jag använde storlek 3,5 till detta garnet, men virkfastheten har ingen större inverkan på slutresultatet. Har du tjockare garn och en större nål, kommer slutresultatet att bli större förstås, och vice versa. Det är bara att testa sig fram till vilken storlek man själv gillar bäst.

Puffmaska“; gör ett omslag om nålen och hämta garn som om du skulle göra en halvstolpe. Dra upp garnet lite längre än vanligt. Gör ett nytt omslag och hämta garn igen. Du har nu 5 öglor på nålen. Gör ännu ett omslag och hämta garn (7 öglor på nålen). Gör ett sista omslag som dras genom alla 7 öglorna på nålen och sedan avslutar du med en luftmaska, som liksom binder ihop puffmaskan.

En puffmaska kan du variera utifrån hur pass tjock du vill ha den. Vill du ha mera volym på dina rondeller, öka på antalet omslag och garnhämtningar innan du drar igenom garnet.

Mönster rengöringsrondell:

 • Börja med en “magisk ring” (längst ner i inlägget finns en beskrivning hur du gör om du inte är bekant med magiska ringar 😁). Virka 10 fm i ringen och dra åt. Avsluta varvet med en smygmaska i första fastmaskan.
 • Virka två luftmaskor. Gör en puffmaska i varje maska varvet ut. Avsluta med en smygmaska i första puffmaskan (=20 m).
 • Nästa varv virkas likadant som det förra (=40 m).
 • Virka ett varv fastmaskor och avsluta med en smygmaska i första fastmaskan.

Vill man, så kan man avsluta här. Då får man en helt rund variant utan krusiduller. Vill man ha krusidullerna så gör man ett varv till. Det är här vi lägger till “blombladen”.

 • Gör en halvstolpe i första maskan. I nästa maska gör du tre puffmaskor, som följs av en halvstolpe och en smygmaska i nästföljande två maskor. Upprepa dessa varvet ut så bör det gå jämnt upp och ge dig 10 “blomblad”.
 • Fäst trådarna och du är klar!

Virkade bomullspadsför ansiktsrengöring - ett miljövänligt alternativ

Gillade du mönstret – dela det gärna på Pinterest! (Eller annan plattform av eget val förstås! 😁) Lämna en kommentar om du vill säga något snällt eller har frågor! 😘

Magisk ring

Starta virkandet med en Magisk Ring - så här gör du

 • Håll garnänden i handflatan och vira garnet ett varv runt ett par fingrar. Garnet ska korsa över änden och hänga över på baksidan av handen. (bild 1)
 • Låt arbetstråden löpa över på baksidan så att du får två parallella trådar, där arbetstråden ligger till vänster. (bild 2)
 • På baksidan, hämta garnet underifrån och vrid virknålen så att du får en ögla av garnet. (bild 2 och 3)
 • Hämta garn igen, fast ovanifrån denna gång och dra igenom. (bild 4 och 5)

Nu har du starten på en magisk ring.

 • Virka de maskor du ska ha i ringen, i det här fallet 10 fastmaskor. Du virkar om både ringen och garnänden.
 • Ta tag i garnänden och dra åt. Pass på så att inte maskorna vrider sig.
 • När ringen är helt åtdragen avslutar du första varvet med en smygmaska (om det är så mönstret säger förstås).

3 reaktioner på ”Virka snabba rengöringsrondeller – gratis mönster”

 1. Himla kul att bloggen är aktiv igen efter långt uppehåll! Jag sparade din tutorial på att bandkanta utan bandkantare på Pinterest för en herrans massa år sedan och hår fortfarande tillbaka till den och har som guide när symaskinen åker fram. Du har så bra idéer och är fenomenal på att förklara och visa tydligt.
  Keep it up, hjärtat! Mycket kärlek till dig

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen