Virka en snabb bordslöpare!

Fram för mer färg i hemmet! 😀 En bordslöpare i olika färger kan ge en härlig färgklick, välbehövlig efter en trist vinter. Färger piggar upp!

Den här löparen virkar du snabbt och enkelt och du behöver bara kunna två olika maskor – luftmaska och stolpe – så det är dessutom ett perfekt projekt för den lite mer ovana virkaren. Med den här tekniken kan du även göra halsdukar och filtar och det är superlätt att anpassa mönstret till den storlek man vill ha!

Du virkar helt enkelt ett rutnät, med luftmaskor och stolpar, och fyller dem sedan genom att väva trådar igenom nätet för att skapa en rutig effekt och en härlig struktur. Det kommer en mer utförlig beskrivning nedan, men det är på det stora hela allt.

 

Du behöver:

Garn: Jag har använt ett 8/4 bomullsgarn, som är lagom tunt men ändå ger lite stadga åt en löpare. För en filt eller en halsduk skulle ett lite tjockare och luftigt ull- eller akrylgarn fungera bra.

Virknål: nummer 3 (eller passande det garn du väljer)

Stoppnål/garnnål/ullnål… En nål som funkar med garnet.

 

Beskrivning:

Vi börjar med att virka rutnätet.

  1. Börja med att virka en kedja av luftmaskor. Till den här löparen har jag lagt upp 64+4 lm vilket ger mig 32 rutor. Om du vill justera antalet rutor för bredare eller smalare löpare lägger du till eller tar bort ett jämnt antal maskor. (Antal rutor x 2 + 4 lm ger dig din startkedja om du vill anpassa mönstret.)
  2. Virka en stolpe i 6:e lm från nålen. Virka sedan 1 lm och fortsätt med 1 st i varannan maska, med en lm emellan varje – upprepa hela varvet ut. Varvet bör gå jämnt ut med 1 st i sista lm på startkedjan.
  3. Vänd arbetet och virka 3 lm, hoppa över 1:a st och 1 lm och virka 1 st ovanpå 2:a st från föregående varv. Fortsätt med 1 lm och 1 st varvet ut, så att det bildas ett rutnät av luftmaskor och stolpar. Avsluta varvet med 1 st i föregående varvs 2:a vändmaska (så att du får en lm mellan de två sista stolparna).
  4. Varje varv hädanefter virkas på samma sätt; vänd med 3 lm, sedan stolpar och lm varvet ut. Varven avslutas alltid med en kantstolpe i föregående varvs vändmaskor. Byt färg då och då för att få fram ett rutmönster senare. (Tips: gör sista genomdragningen på sista stolpen på varvet innan med den nya färgen för ett snyggt färgbyte.)
  5. Upprepa punkt 3 tills arbetet mäter den längd du vill ha och avsluta genom att fästa tråden i slutet av sista varvet.

 

Nu är själva virkningen klar och nu ska tvärtrådarna vävas in i arbetet för att skapa själva rutmönstret. (Virkar du hela nätet i samma färg blir resultatet mera randigt när du väver in trådar av olika färg.) 

Mät upp längden på ditt arbete och lägg till för fransar på vardera sida. Klipp sedan så många trådar du behöver i varje färg. Jag använde två trådar till varje rad, men vill man ha ett tätare utseende kan man ta tre eller fyra. Trä trådarna på en nål, och väv dem igenom det virkade nätet. Var noga med att hålla dig på samma rad när du väver igenom. Lämna en franslängd efter dig, så att du inte drar med dig hela tråden igenom. Nästa rad trär du tvärtom, började du första raden ovanifrån, börjar du andra raden underifrån, så att du får omväxlande trådar. Du kan trä dem lika också, då får du ett annat utseende på ditt projekt.

 

När alla trådar är tvärvävda har vi kommit till sluttampen. Att knyta fransarna. Här kan man göra på många olika sätt och jag valde att fylla ut mina fransar lite. Jag tog två trådar med dubbla franslängden och trädde dem om yttersta kanten med lika mycket längd på ovan- och undersida. Det gav mig sammanlagt 6 trådar att knyta och jag valde att göra en enkel knut nära kanten med alla 6 trådar. Man kan även välja att fläta dem, göra små tofsar eller att knyta dem parvis med fransarna från raderna bredvid. Huvudsaken är att de vävda trådarna inte smiter iväg. 🙂

När allt är knutet är det bara att jämna till fransarna om man önskar och sedan är det klart!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen