Ask med 6 sidor – gratis skärfil för Silhouette och Cricut

 

Att bygga egna askar är kul och att skapa egna mallar för dem är en utmaning som kittlar min hjärna lite extra ibland. Men eftersom det är tråkigt att mäta och se till att allt blir vinkelrätt och sedan klippa för hand (det är inte min grej), så skapar jag mallarna för skärmaskiner som till exempel Silhouette och Cricut.

Silhouette Studio är ett utmärkt verktyg för att skapa dessa mallar, där man kan ställa in rutnätet och låsa linjerna till det. Då blir det både vinkelrätt och det blir lätt att ställa in rätt mått. Och med punkteditering kan man enkelt lägga till flikar och annat där det behövs.

 

Du behöver:

  • Skärfilen och en skärmaskin från exempelvis Silhouette eller Cricut.
  • Cardstock, 12 x 12 tum i basfärg (en stor ask kräver två ark)
  • Cardstock för dekoration, enfärgad och/eller mönstrad
  • Lim/dubbelhäftande tejp (jag föredrar limstift för monteringen)
  • Övriga dekorationer – blommor, stämpelmotiv, stansar m.m.

Rekommenderad storlek för asken är mellan ca 7,2 x 8,3 cm och ca 12,5 x 14,5 cm. Mindre och locket kommer att bli för tajt – större och locket kommer att glappa för mycket. Se till att ALLA delar markeras och skalas samtidigt för att behålla proportionerna om du justerar storleken. 

Sida: 4-7 cm, höjd: 3-5 cm

OBS: Den zippade filen du laddar ner innehåller en skärfil för Silhouette Studio och en svg-fil. När svg-filen importeras till Cricut DS behöver du ställa in de linjer som ska bigas, vilket är alla linjer som inte är ytterkonturer.

Ladda ner din gratis skärfil här »

 

Sexkantig ask i cardstock med dekorationer
(Dies från QuicKutz och Marianne Design och stämpel från hÄnglar & Stänglar – numera hÄnglar & Wings)

Så här sätter du ihop asken:

Steg 1: skär ut alla delar

Skär ut alla delar med din skärmaskin. Skär endast konturerna! Har din skärmaskin möjlighet att biga; biga de streckade linjerna. Använd annars linjal och falsben för att få skarpa veck.

 

Steg 2:

Sidorna till asken och locket består av två likadana delar vardera. Dessa ska sättas ihop till en cirkel. Limma sidofliken mot insidan på den andra likadana delen.

 

Steg 3: staga upp sidorna

För att göra asken extra stadig och ge den en lite prydligare kant, vik ner kanterna så att sidorna blir dubbla och limma ihop dem. Detta säkrar upp sidofliken, så att den sitter stadigt mellan de dubbla sidorna. De kortare flikarna ska inte limmas just nu.

 

Steg 4: fixera botten och locket

Botten och locket består av två delar vardera. Dessa ska sitta på in- och utsida och den största hexagonen ska sitta på ovansidan av locket. Den lite mindre på insidan, den ännu lite mindre blir bottens undersida och den minsta hamnar inuti asken i botten. Mellan de två lagren ska flikarna från sidorna limmas fast.

Börja med undersidan av botten. Limma över hela hexagonen och placera sidorna ovanpå, med flikarna vikta in mot mitten. Passa in hörnen och tryck till flikarna så att de fastnar ordentligt. Limma åtminstone kanterna på hexagonen som ska passa in invändigt och lägg ner den i asken och tryck fast den. Var extra noggrann runt kanterna och i hörnen. Detta hjälper till att hålla asken stadig.

Gör likadant med locket!

 

Steg 5: Dekorera!

Du kan antingen använda de delarna som är inkluderade i skärfilen, skära till egna, använda stansar eller dies eller vad du vill! Go bananas med stämplar, blommor, pärlor eller håll det stramt och minimalistiskt – valet är ditt. 🙂

 

När du är klar kan du njuta av såväl dekorativa som praktiska askar! Gör flera och stapla dem snyggt i ett stilleben, använd dem som presentaskar, ha en ask på nattduksbordet för att lägga örhängen och hårsnoddar i…


 

Och så kommer vi till den där tråkiga biten, då det alltid är någon som tycker det är klart man kan “stjäla” och skicka vidare osv… Den är ju ändå en gratis skärfil.

Det finns säkert en hel drös liknande askar ute på nätet, det är inget unikum, men jag har skapat den här filen från grunden för att få den som jag ville ha den. Och jo, jag delar gärna med mig och ni får absolut göra några askar och sälja dem om det är så, men om någon frågar efter filen, så hänvisa dem hit. Delar ni med er på sociala medier vad ni har gjort, ge mig gärna cred och kanske en länk. 🙂

Ni får alltså inte ladda upp filen själva eller dela med er av den. Den finns här på bloggen för alla. Ni får inte säga att det är er egen fil.  Ni får inte använda mina bilder i annat syfte än inspiration för er själva, eller om ni tydligt talar om att bilderna är mina. Tack.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen