Gör egna bokmärken av pappersspill!

 

Numera så är det många som hellre lyssnar på ljudböcker än som faktiskt öppnar en bok. Med onlinetjänster så har du alltid ett helt bibliotek nära till hands. Och det är inget fel i det! Jag pendlar två timmar om dagen och med en nedladdad ljudbok i mobilen så går det åt några böcker i månaden på det viset. Eller när jag är ute och springer! Underbart!

Men det är ändå en viss känsla i att öppna en bok. En helt ny bok, kanske senaste delen i en serie som man har längtat efter, eller en ny bok av en författare som man bara älskar! Och är det inte sinnebilden av sommaren; att ligga i en hängmatta eller på stranden med en pocketbok och känna sommarbrisen svepa över en medan man känner hur vardagens måsten liksom bara rinner iväg?

Nu vet jag att det finns två typer av bokläsare.
Det finns “spela roll”-typen. Det är de som knäcker ryggen på böckerna när de lägger dem öppna upp och ner, eller som viker hundöron för att inte tappa bort vart man var. Och så finns det “böcker är det heligaste av det heliga”-typen.

Nåde den av första kategorin, som lånar en bok av någon ur andra kategorin och lämnar tillbaka den med en knäckt rygg och hundöron!!! För för någon ur den första kategorin så är det inte så himla noga. Och för någon ur den andra kategorin så är det JÄTTENOGA! Det är nära nog en dödssynd…
Okej, jag överdriver kanske en aning… Inte en dödssynd, men nog för att säga upp bekantskapen ett tag… 😜

Men för att komma till den pyssliga delen av detta inlägg, så har ju förstås jag också gjort egna bokmärken! Det här är jättebra, för om man tillhör den andra kategorin av bokläsare, så kan man ge bort ett bokmärke till dem man lånar ut böckerna till, så minskar riskerna att man behöver säga upp bekantskaperna drastiskt! 😁

Ett hörnbokmärke, ett helt vanligt bokmärke med en stor tofs och så två bokmärken med magnetstängning!

 

Jag gjorde några olika varianter. Det är är perfekta projekt när man har lite spillbitar liggandes. Jag har med flit hållit dem enkla för att de ska vara platta och inte skada böckerna (gissa vilken kategori jag tillhör..? 😂).
Om ni vill se hur de olika bokmärkena är gjorda – hoppa över till Hobbyworld-bloggen! 🙂

Böcker som jag rekommenderar till lat sommarläsning:

Janet Evanovich – Böckerna om Stephanie Plum (serie, 24 böcker än så länge)
Handlar om Stephanie, en inte så hårdkokt bountyhunter, “hjälpt” av sidekicken Lula, sexiga och väldigt hårdkokta bountyhuntern Ranger och polisen med ögon som smält choklad; Morelli. Med mer eller mindre lyckat resultat ger hon sig ut i Jersey för att fånga in skurkar som smitit från borgen.
Chicklit möter deckare med en stor portion komedi! Böckerna är fristående, så man behöver inte börja från början. Faktiskt så kan det vara bättre att hoppa in lite mitt i när hon har blivit lite varm i kläderna!
Evanovich har dessutom skrivit en hel bunt med heta kärleksromaner, typ Harlequin. Lättlästa, inte så långa och totalt oseriösa och de flesta finns på t.ex. Storytel! 🙂

Terry Pratchett – Discworldserien
Är man inne lite på fantasyspåret, men tycker att traditionell fantasy (tänk “Sagan om Ringen”) är lite tung? Prova Terry Pratchetts böcker om Discworld (eller Skivvärlden, som den heter på svenska). Jag var inte mer än början av tonåren när jag läste den första och jag tycker de är precis lika roliga och underhållande fortfarande, såhär 25 år senare! De är lättsamma på ytan, men har man lust att analysera dem djupare så finns det mycket att hämta även där.
Terry Pratchett gick tyvärr bort för några år sedan, men drygt 40 böcker finns det i serien – alla fristående och behöver inte nödvändigtvis läsas i någon inbördes ordning även om det finns några som löst hänger ihop.

Vill man ha lite mera seriös fantasy, så gillar jag Trudi Canavans trilogi “the magicians guild” om Sonea, magikern från slummen som till slut hamnar bland de nobla magikerna i magicians guild. Adeln är inte direkt förtjust i att ha henne där och gör allt för att hon ska klanta sig och bli utkastad.
Lite seg i början, men den tar sig och efter sisådär 100 sidor in i första boken hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Tredje boken sträckläste jag!
Det finns ytterligare en trilogi, en uppföljning till den första, som heter

En sista favorit – Fredrik Backman! Författaren till “En man som heter Ove”, “Min mormor hälsar och säger förlåt”, “Britt-Marie var här” m.fl. Jag har aldrig både skrattat och gråtit så mycket till en och samma bok, som jag gör när jag läser hans böcker. De är berg-och-dalbanor av känslor och han har ett sätt att skriva som gör att man känner igen sig och kan relatera! Inte till allt förstås, vi är ju ändå olika som människor…

Har du några bra böcker att tipsa om? Lämna gärna en kommentar!!! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen