Virka en x-maska – så får du dina amigurumis att se ut som på bilderna i mönstret!

Vad är en x-maska? Jag, som så många andra, tycker det är roligt att virka amigurumis. Något som jag dock har slitit med är hur jag ska få dem att se ut som de gör på bilderna i mönstret!

Mina amigurumis ser bra ut när man ser dem för sig, men om man jämför dem med bilderna i mönstret så är de ofta lite… fel… De är lite bredare, de ser inte lika tajta ut och ytan på det virkade har en annan struktur. Ändå har jag följt mönstret till punkt och pricka! Men så noterade jag något i ett mönster jag köpte; “jag virkar med x-maskor”. Det fanns dock ingen förklaring på dessa mystiska x-maskor. Så det skickade ner mig i ett kaninhål av research och det visar sig  att en fast maska är inte alltid bara en fast maska – det finns nämligen flera sätt att göra en fast maska på!

V-maskor och x-maskor

Enkelt förklarat så finns det två olika varianter av fasta maskor; v-maskor och x-maskor. De man oftast lär sig när man virkar är v-maskor, som är lite mer stretchiga. Det var därför en del av mina figurer ser bredare ut, v-maskor stretchar mer på bredden när man stoppar amigurumin. En x-maska är tajtare, det man virkar blir tätare och håller formen bättre. Skillnaden ligger i hur man plockar upp garnet!

Vilken maska man lär sig från början kan både bero på var i världen man bor och vem som lär ut så klart, men jag tror att många av oss här i Sverige lär sig v-maskan. Den är lite enklare att komma igång med, just för att den inte blir lika hård. X-maskor ger valkar och ömma fingertoppar! 😁

Fast maska i v-variant

När du hämtar upp garnet i en v-maska, för du virknålen bakåt under garnet och hämtar upp tråden på ovansidan av nålen. Det blir lite enklare att dra igenom, då tråden ligger stadigt i spänn i kroken.  När du hämtar garn igen för sista genomdragningen gör du likadant; för upp nålen bakom garnet så att tråden virar sig om nålen från ovansidan. Detta kallas för “yarn over” på engelska och brukar förkortas YO. När du tar tråden över virknålen går det åt lite mera garn, vilket leder till en mer stretchig maska. Ytan på det man virkar får en struktur där varje maska framstår som ett litet v (därav namnet såklart).

Hämta upp garn vid virkning av v-maska

Så här gör du en x-maska

För att göra en x-maska hämtar du i stället garnet underifrån. För nålen genom maskbågarna och lyft nålen över garnet du ska hämta med kroken vänd neråt och ta med dig garnet igenom på undersidan av nålen. Det kan ta en liten stund innan man lär sig att inte tappa garnet på vägen igenom och för att det ska bli lättare kan man vrida nålen lite så att man får garnet i spänn. När du ska göra sista genomdragningen på maskan, hämtar du garn på samma vis igen, med garnet på undersidan av nålen och drar igenom. Detta kallas på engelska “yarn under” (YU). Ytan på det du virkar ska nästan se ut som om du har gjort korsstygn, som små x.

Hämta upp garn vid virkning av x-maska

 


Läs också (extern länk):

Crochet stitch anatomy (eng) »

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Rulla till toppen