Spoonflower – en guide

 

Spoonflower är ett företag som trycker tyg på metervara on demand! Helt underbart tycker jag, som kanske inte vill köpa 50 meter av samma tyg…

Extra roligt är att inte bara kunna välja bland mina egna tyger, utan även bland tusentals andra som andra duktiga designers lägger upp!

Men allt det här kan vara lite överväldigande för valen är många! Hur hittar man tygerna som man vill ha och vad är en fet kvart?!? Jag tänkte göra en liten shoppingguide till Spoonflower, för att underlätta och hjälpa er att hitta era drömtyger! 🙂

Vi börjar med en liten översikt.
Spoonflower startades 2008 i USA och har sedan dess växt så det knakat. Idag finner man över 3,5 miljoner användare som tillsammans skapar mängder av projekt med tyg, tapet och presentpapper (just det, det är inte bara tyger!) från Spoonflower. Över 350 000 olika designs finns att välja på och det ökar varje dag.

De använder sig av miljövänliga, vattenbaserade, nedbrytbara färger när de trycker tygerna och har en process där de använder minsta möjliga energi och inget vatten. Det blir heller inte mycket tygspill, eftersom man trycker precis så mycket som varje kund vill ha. Det som blir feltryckt eller som måste kasseras av andra anledningar hamnar inte på tippen, utan strimlas och återanvänds som t.ex. fyllning i bilsäten och möbler.
Något att ta efter? De har en egen företagsträdgård, där de odlar bl.a. sallad och tomater! Fritt fram för anställda att plocka till lunchen. Matrester komposteras och används för att odla nya grönsaker. 🙂

Snabbguide till de tyger som mest påminner om de vi köper i vanliga tygaffären:

 • Cotton Spandex Jersey: Det som vi tänker på som singeljersey. Det är 95% bomull och 5% elastan, ca 152cm brett, vikten är ca 190g/m2 (5,5oz/square yard). Det krymper en del, ca 6-8%
 • Organic Cotton Knit Ultra: Ett GOTS-certifierat interlocktyg i 100% bomull. Ca 142cm bredd. Krymper mycket; 8-11%. Inte speciellt stretchigt på bredden och inte alls på längden om det fortfarande är samma som det var för ett par år sedan.
 • Kona Cotton Ultra: Ett vävt tyg med skön finish i kammad bomull.
 • Linen Cotton Canvas: Ett kraftigare vävt tyg i en blandning av kammad bomull (45%) och linne (55%). 137cm brett, krymper 2-4%. Bra till kökshandukar, bärkassar m.m.

Det finns massor av fler tyger att välja på men dessa är nog de som jag själv använder mest.

Att beställa tyger på Spoonflower:

Börja med att välja ett mönster som du gillar. Det finns många tusentals olika mönster att välja på, och för att hitta dem använder man sökfunktionen. Man kan använda sig av sökord, eller söka i de redan förberedda kategorierna.

Spoonflower shoppingguide

När du hittar tyget med stort T, så börjar du med att välja vilket tyg du vill ha det tryckt på. Jag beskrev ju några här ovanför, men det finns många fler att välja på. Tryck på den lilla orange hjälp-knappen för att läsa mera om de olika tygerna.

Steg två är att välja hur mycket du vill ha. Man kan välja mellan “swatch” (tygprov på ca 20x20cm), “fat quarter” (som är en halv yard gånger halva tygets bredd, jättebra till mindre projekt) och yard (löpmeter på fullbredd). OBS: En yard är ca 91cm, så inte riktigt en hel meter.

Christmas Sweets hos San's Design
Här gör du dina val. Har du skapat ett konto kan du även lägga till designs och designers som favoriter, så tappar du inte bort dem! 🙂

När du gjort dina val är det bara att klicka ner det i varukorgen! När du har shoppat klart, är det bara att gå till varukorgen och fylla i dina uppgifter. Och betala förstås.

Priserna är i US dollar, eftersom Spoonflower är amerikanskt, men man har valet att betala i andra valutor, tex euro eller brittiska pund. Ibland har jag betalt i pund, då pundet låg lägre mot svenska kronan i förhållande till dollarn. Ibland lönade det sig att hålla sig till dollar.

När din betalning gått igenom börjar processen med att printa dina tyger. Tygerna vi beställer här från Sverige printas i Tyskland. Vilket har flera fördelar. Tiden det tar innan man har tygerna i sin hand har förkortats betydligt och man slipper tullavgifter! Men man får ändå räkna med att det tar mellan två och tre veckor innan man får tygerna om man inte har lust att betala extra för expressbehandling.

Än finns det alltså tid att beställa tyger till julprojekten och få dem i god tid innan jul! 😀

Christmas Sweets - design av San's Design
Christmas Sweets – går att beställa i min Spoonflowershop!

Som designer har man sin egen lilla hörna på Spoonflowers hemsida, en egen shop där alla ens egna tyger finns samlade. Min shop hittar ni här!

 

San's Design pyjamasar
Ett par pyjamasar i trikå med mitt Christmas Sweets-tyg i klassiskt rött och grönt.

Det skulle vara roligt att få se era spoonflowerprojekt, lämna gärna en kommentar nedan och visa mig! 🙂

Och för er som hellre köper färdiga kläder än syr själva, så går det alldeles utmärkt att höra av er till mig och beställa. Kika in på beställningssidan för att se prislista och tillgängliga tyger.

5 reaktioner på ”Spoonflower – en guide”

 1. Tack för bra svar! Håller med om att interlocken var alldeles för stum, dock var missfärgningen det största problemet. Testar igen med jersey!

 2. Om du inte börjar tjäna massor på att sälja dina tygdesigns så tror jag inte att det är någon större fara. Man säljer någon meter här och någon meter där och det handlar om små summor. Dock – planerar du att göra det på en större skala, med marknadsföring för just dina designs osv, då kanske man skulle kolla med skatteverket först och höra vad de har att säga om saken. 🙂

 3. Hej Helena!
  Kvaliten har klart blivit bättre. Färgerna håller mycket bättre numera, men man får fortfarande vara lite försiktig när man tvättar. Deras interlock som de kallar "organic cotton knit" var inte jag superimponerad av, jag tyckte den var tunn och väldigt stum. Jag hade inte problemet att den tappade färg, utan snarare att den sög åt sig färg från allt annat och blev alldeles grådassig! Jag har inte köpt den igen eftersom jag inte gillade kvaliten på själva tyget, utan nu köper jag den som de kallar Cotton Spandex Jersey och den håller färgen mycket bättre och den är mera lik de vanliga trikåtygerna vi köper här.

 4. Hej! För ett par år sen köpte jag några mönster i den tjocka interlocken från Spoonflower och den klarade inte tvätt särskilt bra. Färgerna höll inte dessutom missfärgades de vita partierna på tyget. Vet du om de förbättrat kvaliten nu? Eller har jag missat något?

 5. Tack för bra beskrivning! Jag funderar på det här med att lägga upp sin egen design och sälja.. Måste man ha ett registrerat företag för det eller kan man göra det som privatperson? Vill ju inte råka bli skattesmitare 😂😂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Rulla till toppen